Bygget av Tabor Fundation i Rumänien

11.10.2018

Allt började med att EN enda människa gjorde något! 

Det var en pastor från staden Timisoara som kände en kallelse från Gud. Han packade ner sina tillhörigheter och tog med sin nyblivna fru från ett bekvämt liv i storstan till en fattig stad som ingen ville veta av, Baia De Arama- där kriminaliteten var hög.

Han började att gå ut på gatorna och talade med människor om Jesus, men han fick möta på hårt motstånd. Han blev utdragen bakom några hus där han missandlade honom svårt, men trots det så gav han inte upp. Han kände sådan kärlek till dem, och fortsatte trots faran och det gav resultat! En efter en blev förvandlade i mötet med Jesus.

"Tack broder Sam för att du kom. När du kom blev det så tyst och lugnt i hela staden. Istället för fulla människor, slagsmål och bråk så går familjerna glada och festklädda till kyrkan".

- Så utbrast borgmästaren i Baia De Arama. Tänk att en enda man som är fylld med Guds kärlek, kunde få vara med att förändra en hel stad! Här ser man ett otroligt exempel på vad en enda man kan göra för dessa folk, som är det mest nedvärderade folkslaget i Rumänien- Romerna. 

Nu rustas deras lilla stad upp hus efter hus. Tack vare Sam och hans arbete har människorna i staden fått möjligheten att få komma till Sverige och jobba för sitt leverbröd.

Istället för att dricka och slåss, så har de nu fått en längtan att arbeta och har insett att de själva kan göra en skillnad i den situation de är i. 

Året 2009 påbörjades ett arbete att bygga en 450m2 stor byggnad, som kom att innehålla ett dagis, kyrklokal och en lägenhet till pastorsfamiljen. 

Det tog 3 år innan bygget var färdigställt då församlingsmedlemmarna byggde allt själva på deras lediga tid, med pastor Sam i spetsen, för att hålla nere på kostnaderna så mycket som möjligt. Det behövdes 7 st små cementblandare och 130 personer för att langa och blanda all cementen till bygget. Kvinnorna och barn i församlingen satt i bäcken och handplockade upp stenar i en älv, för att använda till grunden.   

Romerna- som hela Rumänien såg ner på, har med egna händer byggt upp detta fina bygge som borgmästaren och hela staden är så stolta över. Vilket arbete de har gjort!

Idag står bygget klart sen 2011 och har varit till stor betydelse och glädje för byns invånare. I första våningen bedrivs det ett dagis med tre grupper, med totalt ca 45 barn. Alla leksaker och möbler kommer från Sverige, där pengar till bland annat möblerna har kommit som gåvor från födelsedagar och begravningar.  

Dagiset är mycket eftertraktat för familjerna i byn! Här bedrivs en god undervisning för barnen och borgmästaren har uttryckt sin tacksamhet över bygget och det som arbetet har lett till för hela byn. Byn har haft stora bekymmer med kriminalitet och alkohol som nu har minskats drastiskt. Alla står förundrade över det fina bygget och har blivit ett vittnesbörd för alla.  

Allt detta började med EN enda man som var villig. Så visst kan man som en enda människa göra skillnad! Förvandling av en hel stad, bara man har kärlek, engagemang och inte ger upp. Detta får vara en förebild för oss alla!